Ha június, akkor POSZT

18. Pécsi Országos Színházi Találkozó június 7-16.

Bálint András a díszvendég

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó két válogatója Regős János (színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház igazgatója 1979. és 2010. között), valamint Térey János (író, költő, drámaíró, műfordító). Ők és az idei évben először a válogatók által maguk mellé választott segítők, Balog József (a MASZK egyesület elnöke) és Bazsányi Sándor (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője) a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül fejenként több mint 180 előadás megtekintése után 14 versenyelőadást választottak ki, amelyek a fesztivál ideje alatt a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők.

poszt1

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap három alkalommal jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 16-án. Az est rendezője és házigazdája Simon Kornél.

A 19. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, új válogatóknak a POSZT a Szakmai Tanácsadó Testület javaslata alapján Gulyás Gábort (a debreceni MODEM első igazgatója, később a Műcsarnok igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa, jelenleg a szentendrei Ferenczy múzeum igazgatója) és Zalán Tibort (József Attila-díjas és Szép Ernő életműdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár) kérte fel, akik Csikós Attila írót, publicistát, drámaírót, dramaturgot és Mispál Attila Balázs Béla-díjas film- és színházi rendezőt, forgatókönyvírót, dramaturgot választották segítőiknek. Az új válogatási ciklus 2018. március elsejével kezdődött meg.

DÍSZVENDÉG

A 2018-as POSZT díszvendége Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, versmondó, színházigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Bálint András részt vesz a POSZT ünnepélyes megnyitóján és díjátadó gáláján, a fesztiválon pedig verses esttel lép fel.

SZAKMAI ZSŰRI

Szamosi Zsófia, színész, Trokán Péter, színész, Falussy Lilla, dramaturg, Csanádi Judit, tervező, Rockenbauer Zoltán, író, Bóta Gábor, kritikus, Zsuráfszky Zoltán, koreográfus.

SZÍNÉSZZSŰRI

Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, Molnár Zsuzsa, Jászai Mari-díjas, Ungvári István, Kisfaludy-díjas színművészek

KÖZÖNSÉGZSŰRI

A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek. Közülük a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsolták ki.

poszt4

POSZT FESZTIVÁL

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet: a POSZT 2018-ban új játszóhelyekkel, kávézókban rendezett előadásokkal és kötetbemutatókkal, szabadtéri performanszokkal, szakmai programokkal, színészzenekarokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, a Nyílt Fórum legjobbjaival, illetve városszerte kiállításokkal és könyvbemutatókkal készülünk. Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében, a Kodály Központban népszerű vígjátékokkal, musicallel és operettel, nagyszabású, közönségkedvenc előadásokkal várjuk az érdeklődőket.

A három éve megkezdett hagyományt folytatva idén is megrendezésre kerülő Egyetemi napokra az ország művészeti egyetemeinek (SZFE, Kaposvár), illetve a Pesti Magyar Színiakadémiának vizsgaelőadásait hívtuk meg, a meghívott előadások közül többre ingyenes és regisztrációhoz kötött a belépés.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe bejutó legjobbak drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre, és Bálint András verses estjére is.

A fesztiválkavalkádot utca-, báb- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A Széchenyi téren idén ismét megrendezett plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

A POSZT teljes programját itt tekinthetik meg.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu