A MOST FESZT díjazottjai

Befejeződött a 10., jubileumi fesztivál

A 2024. március 20. és 24. között zajló MOST FESZT 2024 öt napja alatt tizenegy előadást (öt monodrámát, öt stúdiószínházi produkciót és egy versenyen kívüli előadást) láthatott a fesztiválközönség.

A stúdiószínházi előadások között a (Kreón) Antigoné (Tér 12 Kulturális Egyesület), a Férfi és Nő 4X (Összpróba Alapítvány), a Jókedvvel, bőséggel (győri RÉV Színház), a Dehogy van jól (Neptun Brigád, Füge Produkció) és a Kutyabaj (szombathelyi Weöres Sándor Színház, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) című produkciók voltak láthatók. A varjúkirály (DANTE Közösségi Alkotótér, Másik Produkció) című dráma a fesztivál szervezőinek legnagyobb sajnálatára betegség miatt elmaradt, az előadás helyett a Férfi és Nő 4X című produkció került be a versenyprogramba. A fesztivál szervezői külön köszönetüket fejezik az Összpróba Alapítványnak, akik egy éjszaka leforgása alatt vállalták és valósították meg a bravúros előadáscserét.

A monodrámák között az Ady és Adél - Lázálmok az életünkből (marosvásárhelyi Spectrum Színház), az A Monarchia utolsó hóhéra voltam (Pécsi Nemzeti Színház), a Szabad-ötletek jegyzéke (Ülj Közelebb Produkció), az ÖNARCKÉP BÁBBAL (A produkció a BBTE Magyar Színházi Intézet keretén belül készült, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadása), és a Született: Wágner Emese (MaNNa Produkció, Szentendrei Teátrum, Füge Produkció) című előadásokat láthatták a nézők. Versenyen kívüli előadásként pedig az EL! Karádyáda című „zenés életpróba” (Orlai Produkciós Iroda) szerepelt a programban.

jaszai1 16 9

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva 2024-ben is ITT ÉS MOST programokkal egészült ki. Az előadások után az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethettek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült. Két ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS is várta a fesztivál résztvevőit: az előcsarnokban ITT ÉS MOST DIGITÁLIS KIÁLLÍTÁS – MOST FESZT 10! címmel a MOST FESZT 10 évének előadásfotóiból és hangulatképeiből láthattak digitális válogatást a nézők, a kiállítótérben pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel együttműködésben nyílt a fesztivál témájához kapcsolódó tárlat. Az „Egyedül a pódiumon” című kiállítás keretében az érdeklődők válogatást láthattak az elmúlt 40 év kiemelkedő művészeinek önálló estjein és monodráma előadásain készült fotókból. A kiállítást Gajdó Tamás, színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa nyitotta meg.

A fesztivál szervezői a jubileumra készített kiadvánnyal tisztelegtek a MOST FESZT-en eddig fellépett alkotók és előadások előtt.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2024 során a meghívott versenyelőadások szakmai zsűri előtt mérethették meg magukat. A szakmai zsűriben Dohy Balázs rendező, dramaturg, Molnár Zsófia szerkesztő, kritikus, műfordító és Zsurzs Kati színésznő foglaltak helyet.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

 

A MOST FESZT 2024 díjazottjai

A szakmai zsűri díjai

 

Legjobb monodráma előadás

 

Született: Wágner Emese

A MaNNa Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Füge Produkció előadása

Előadja: Szalontay Tünde

Rendező: Szenteczki Zita

 

Legjobb stúdiószínházi előadás

Szophoklész: (Kreón) Antigoné

Fordította: Csiky Gergely

tragédia

A Tér 12 Kulturális Egyesület előadása

Rendező: Viktor Balázs

 

A Legjobb alakítás különdíját

a KUTYABAJ című előadásban a dramaturgiailag kihangsúlyozott három férfi főszereplőt alakító LÁSZLÓ GÁSPÁR, HAJDU PÉTER ISTVÁN és KUTTNER BÁLINT, a rabsors megjelenítésében nyújtott összjátékáért megosztva kapta.

Samuel Bailey: Kutyabaj

Fordította: Horváth János Antal

színmű

A szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület közös produkciója

Rendező: Horváth János Antal

díjazottak 1347x758           

A szakmai zsűri egy Képzeletbeli különdíj odaítélését javasolta, melyet a MOST FESZT közönségének adományoz végtelen kíváncsiságáért, nyitottságáért és színházszeretetéért.

 

A közönségzsűri díja

A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2024 valamennyi versenyelőadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Béndek Lászlóné nyugdíjas pedagógus, Mező Eszter ügyvezető és Veszelka Anikó látszerész mester képviselte a nézők véleményét. A közönségzsűri által kiadott díj jellegét a fesztivál szervezői előzetesen nem határozták meg, így annak végleges formáját a közönségzsűri tagjai alakították ki.

A közönségzsűri díját a Jókedvvel, bőséggel című produkció kapta az aktuális társadalmi kérdésekre a humor eszközeinek felhasználásával reflektáló, rendkívül szórakoztató, mégis mélyen elgondolkodtató előadásáért.

 

Fábián Péter: Jókedvvel, bőséggel

szakmai értékelés egy részben

A győri RÉV Színház előadása

Rendező: Fábián Péter

           

Részletes információk: mostfeszt.hu; jaszaiszinhaz.hu

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu