Ördögkatlan a minőség, emberség, szabadság, közösség jegyében

Július 30-án indul a fesztivál –

Öt napon át a jobbik részünket mutatjuk fel – hogy méltók legyünk a Katlan két védnökéhez: Cseh Tamáshoz és Törőcsik Marihoz! – szól a fesztivál alaptétele a két alapító-főszervező, Bérczes László és Kiss Mónika megfogalmazásában.

„Az Ördögkatlan őrzi és képviseli, amit védnöke, Tamás is mindig: a szabadságot és a fiatalságot. Ha méltók szeretnénk lenni hozzá (és persze Törőcsik Marihoz, a társvédnökhöz), és igen, szeretnénk, akkor nincs más dolgunk: legalább öt napra nyerjük el / nyerjük vissza fiatalságunkat. Mert aki fiatal, az kíváncsi, az nyitott, az energiát ad és befogad, az repül és másokat is repít. És ez maga a szabadság.”

ordogkatlanlead

Az emlékezés jegyében idén Cseh Tamás Szoba nyílik, ahol a látogatók emberi léptékű intim térben idézhetik meg saját, személyes emlékeiket. A leglényegesebb mégiscsak a jelenlét ereje lesz, amivel látogatók és művészek derűt és lendületet adnak minden történésnek, legyen az a magyar színház jövőjét (és már jelenét) adó k2 őrült vállalkozása, a Karnevál, a Sztalker Csoport Shakespeare-bolondsága; legyenek azok a magyar filmbe berobbanó Reisz Gábor vetítései; a Hagyományok Háza múltat és jövőt összekötő történései, a Jelenkor írói, Dinyés Dánielék Háryja és a szemtelenül szabad operabeavatók; és szoborba öntött klasszikusokat tesz kortásunkká Háy János pofátlan magyar irodalomtörténete: Csokonai és Petri, Petőfi és Móricz, Arany és Weöres mosolyognak majd ránk a nagyharsányi utcasarkokon, ahol Pina Bausch zseniális koreográfiájával csetlünk-botlunk, és katlanközösséget alkotva táncoljuk el, mindenki a maga módján, mégis együtt a négy évszakot…

A fesztivál idei díszvendégei: Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó és a Hagyományok Háza.

arvacska 017 web NagyGergoÁrvácska / Simkó Katalin és Kulka János / Fotó: Nagy Gergő

Kiemelt programok:

Szegfűtánc (Pina Bausch) – Transtánc – Katlantánc
Július 31 -
Találkozzunk, mert találkozni jó. Szóvalhogy jó emberek együtt… Végülis ez a Katlan.
Ehhez hívjuk segítségül a 20. század egyik legnagyobb színházteremtőjét, Pina Bauscht vagyis hát az ő híres táncát. Ehhez nem kell előképzettség, ehhez nem kell semmi, csak te magad, hogy jelen légy, részese légy. Sok-sok táncos segít majd nekünk, hogy megtanuljuk testünkkel „jelelni” az évszakokat, és így, egy közös katlantánccal körbekígyózzuk Nagyharsányt, összetalálkozunk, együtt táncolunk a focipályára és ott kiteljesedik ez az egész, ismerős és ismeretlen, ügyes és ügyetlen, kicsi és nagy, gyerek és felnőtt, helyi lakos és idegen, művész és nem művész…
És mindannyian azt mondjuk: ősz-tél-tavasz-nyár. Élet.

Kodály Zoltán: Háry János

(szcenírozott daljáték)

Zenei vezető:    Dinyés Dániel,

Előadók:              Kolonits Klára, Balga Gabriella, Cseh Antal, Lusine Sahakyan, Erdős Attila

Mesélő:               Fodor Tamás

Közreműködik: Szolnoki Szimfonikusok Zenekar, Nemzeti Filharmonikusok Kórusa

Homokrajzok:   Nagy Katalin Matild, Nagy Dénes

 A szerző neve és a mű címe már válasz lehet a kérdésre: miért aktuális Kodály Zoltán 1926-ban bemutatott, azóta a zenetörténet fényes lapjaira került zeneművének 2019-es előadása. Ez a gyönyörű klasszikus bármikor aktuális – ugyanakkor fontos aláhúzni a tényt: folyamatos feladatunk, hogy a magyar kultúra legszebb alkotásait minél több emberhez eljuttassuk.

tarsulat fekvo A k2 Karnevál című előadásának társulata

Hamvas Béla – k2 Színház: Karnevál

világpremier

Hamvas Béla a magyar irodalom- és filozófiatörténet egyik legjelentősebb alakja, ám kimondhatjuk, rajongói többen vannak, mint olvasói. Legfőbb műve, a hét könyvből álló Karnevál gigantikus alkotás, nemhogy megírása, de elolvasása is istenkísértő vállalkozás – ám mindazok, akik teljesítik ezt a vállalkozást, elmondhatják, megérte. És a félelmetesen izgalmas szellemi kaland, végtelen utazás után tulajdonképpen azonnal megszületik a „szenvedélybetegek” bátorsága: újra megtenni ezt az irodalmi szupermaratont. A semmiből 2008-ban megszülető, azóta teljességében kivirágzó Ördögkatlantól korántsem idegen az ilyen jelképes „istenkísértés”. Védnökétől, Törőcsik Maritól kölcsönözve a fesztivál mottóját: „Nem vagyunk normálisak”.

sinco haycomebeck 181214nagyerdeiviztorony 031Háy Come Back / Háy János és Beck Zoli

Színházi előadások:

Színházi előadások: Széttépve, A lány, aki hozott lélekből dolgozott, Üvegbúra, A dohány utcai seriff, Ady-Pilinszky-est (Udvaros Dorottya) – Ördöngösök (Kaposvári Egyetem) – Cseresznyéskert, Psyché (SzFE) - Kezdhetek folytatódni / Petri-est (Pál András-Rozs Tamás), Mulatság, Csütörtököt mondok (Kisspista), Imre Zoltán Program táncelőadások – Jóéjt, szomszéd!Batang feléJövőtánc, Árvácska, Momentán Társulat - A kutya életbe avagy Az ágy közös, a párna... - Kaméleonlány - Független Színház - Roma Hősök - Pesti Magyar Színiakadémia - DEKK Dumaszínház - MáSzínház – kocsmakvíz, -Osztályvigyázz!Tiszavirág 7 nap – Szentesi diákszínjátszók, Vízkereszt - Sztalker Csoport, Beck Zoli szerzői estje, Mondjad, Atikám! – Vecsei H. Miklós, Részegek – Sztalker-suli, Pustol a hó (Szarvas József) – A nagybőgő (Hunyadkürti György) – Díszelőadás (Titkos Társulat) – A halottember (Varga Anikó), Utcaszak + „Take Art”-project

A további programokról az Ördögkatlan weboldalán és a fesztivál facebook-oldalán tájékozódhatnak, valamint minden más hasznos információ (szállásokról, utazásról) is megtalálható ezeken az oldalakon.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu