Jó lehetőség a fiatal színészeinknek

Beszélgetés Crespo Rodrigóval /

„A szerepről nekem rögtön Bence ugrott be, aki egyébként most éppen abban a korban van, mint a darabbeli Allan Felix.”

Az évad utolsó bemutatója a tatabányai Jászai Mari Színházban Woody Allen klasszikusa, a Játszd újra, Sam! volt. Az előadás kapcsán a rendezővel, Crespo Rodrigóval beszélgettünk.

Woody Allen filmje 1972-ben készült, a Vígszínház legendás előadását 1983-ban mutatták be. Azóta abból a szempontból utolértük Amerikát, hogy nálunk is sok a keresgélő, önelemző, terapeutához járó fiatal felnőtt, és a párkapcsolatok sem lettek egyszerűbbek.

Crespo Rodrigo 0177Crespo Rodrigo / Fotó: Sipos Zoltán

Ennek ellenére fontosnak tartottam, hogy megmaradjunk az eredeti időben és helyen, a ’70-es években, New York-ban. A kor levegője, zenéi, ruhái különleges hangulatot teremtenek, ami hozzá tartozik ehhez a darabhoz. (Nem beszélve arról, a színésznők milyen szívesen vették fel a Kárpáti Enikő által tervezett, retro hangulatú, „csajos” jelmezeket.) Viszont azt éreztem, hogy a szövegen frissíteni kell, ezért megkértem Zöldi Gergelyt, hogy fordítsa újra a darabot, Guelmino Sándorral, az előadás dramaturgjával pedig tovább finomítottunk rajta, ráírtunk a színészekre. Van, amiben a technika változott ugyan, már nem vagyunk a vezetékes telefonhoz láncolva, mint a darabban Dick, az üzletember, de maga a szituáció, a telefonhoz kötöttség, az állandó készenlét éppen úgy, sőt fokozottan jelen van az életünkben.

Jatszd Ujra Sam 1980px 157Figeczky Bence és Bartos Ági / Fotó: Sipos Zoltán

A főszerepet Figeczky Bence játssza, aki szintén egy intellektuális alkatú, de jóval dinamikusabb színész, mint amilyen Woody Allen vagy akár Kern András.    

A szerepről nekem rögtön Bence ugrott be, aki egyébként most éppen abban a korban van, mint a darabbeli Allan Felix. A színpadi változatokat, amelyekben ettől eltérő életkorú színészek játsszák ezt a szerepet, nem láttam. A darabválasztásban fontos szempont volt, hogy a társulat fiatal tagjai jó szerepeket játszhassanak. A társalgási rész finomhangolású, intellektuális humora passzol a Figeczky Bence – Bartos Ági – Csabai Csongor hármashoz, ugyanakkor mozgásban is nagyon ügyesek, és úgy gondolom, nem mond ellent a darabnak, hogy ezeket a képességeiket használjuk. Például abban a burleszkszerű jelenetben, amelyben Allan a randevújára készül – miközben a zenei betétben Woody Allen klarinétozik. Vannak a darabban elképzelt események, víziók is, ezeknél azt gondoltam, ha már Allan filmkritikus, legyenek „szélesvásznú” mozik. Ezekhez a részekhez filmzenéket használunk, vizuálisan is ráerősítünk, és mindehhez hozzáadjuk a mozgást. Például abban a jelenetben, amelyben Allan és Dick egy rendkívül attraktív, olaszos féltékenységi drámát ad elő.

Jatszd Ujra Sam 1980px 224Csabai Csongor és Figeczky Bence / Fotó: Sipos Zoltán

A vizualitáshoz új technikát is használtok.

Igen, Tatabányán eddig még nem láthattak a nézők LED-falas technikát. Czeglédi Zsombor és Tóth Norbert digitális látványvilágának köszönhetően az egyik pillanatban még egy lüktető, dübörgő diszkóban, a következőben pedig a Modern Művészetek Múzeumában lehetünk. Így tágul ki a Fekete Anna által tervezett lakásbelső, amelyben a darab játszódik.

Lindát Bartos Ági játssza, vívódó, finom karakternek.  

Van benne valami Allanből, az ő lelki labilitásából, bizonytalan lélek, miközben sikeres fotómodell, címlaplány. Egy viszonylag friss házasságban él, szereti a férjét, de Dick munkamániás, nem elég érzékeny hozzá. Allantől éppen azt kapja meg, ami a férjéből hiányzik. Olyan arcukat tudják egymásnak megmutatni, amit lehet, hogy más nem is ismer. Ági nagyon jó humorral és tele érzelemmel formálta meg Linda karakterét.

Jatszd Ujra Sam 1980px 135Figeczky Bence és Bartos Ági / Fotó: Sipos Zoltán

Dick feleségét Urbán-Szabó Fanni, az összes többi nőszerepet pedig Pilnay Sára játssza. A vígszínházas változatban ezeket a szerepeket más-más színészre osztották.

Máshol is éltek már a szerepösszevonással, és én is úgy gondolom, jó lehetőség, hogy Pilnay Sára ezekben a kisebb szerepekben ennyiféle arcát tudja megmutatni. Viccesen úgy is mondhatnám, jobb egy boldog színésznő, mint hét boldogtalan. Fanni pedig lubickol Nancy szerepében.

Az előadásban – Király Attila alakításában – megjelenik Humphrey Bogart is, ez sem minden adaptációban van így.

Fontosnak tartottam, hogy lépjen ki a két dimenzióból (az előadás elején mi is megidézzük a legendás Casablancát). Például abban a jelenetben, amelyben hárman vannak jelen, és arra biztatja Allant, hogy végre csókolja meg Lindát, nem tudnám elképzelni, hogy ne legyen mellettük.

Jatszd Ujra Sam 1980px 188Bartos Ági, Figeczky Bence és Király Attila / Fotó: Sipos Zoltán

Április közepén mutattátok be, még csak néhány előadás volt belőle, de júniusig folyamatosan játsszátok. Milyenek az első nézői visszajelzések?

Úgy látjuk, hogy nagyon szeretik a nézők, én pedig örülök, hogy egy ilyen jó szereposztással sikerült megcsinálni.

Vidéki színházként sajnos gyakran kényszerültök darabtemetésre is. Beszélgetésünk másnapján lesz a Kétely utolsó előadása, amelyben az egyik főszerepet játszod. Hogy élitek meg ezeket a helyzeteket?

Nagyon nehezen. Sajnáljuk, amikor úgy érezzük, hogy idejekorán kell egy előadást elbúcsúztatnunk. Sajnos, egy ekkora városban, mint Tatabánya, 10-12 nagyszínpadi előadás után elfogy a közönség. A Kétely iránt szerencsére nagy volt az érdeklődés, így a bérletek lejátszása után a holnapi már egy plusz, bérleten kívüli előadás, de így is nehéz elengedni. Ritkulnak azok a lehetőségek, hogy a fővárosba elvigyük egy-egy előadásunkat, nincs már Vidéki Színházak Fesztiválja, és a Szkéné is nehéz helyzetben van – korábban néhány előadásunkat náluk is játszottuk. Maradt a Városmajori Színházi Szemle, oda most a Hóhérokat hívták meg. Arra, hogy több szezont megéljenek, a zenés ifjúsági előadásoknak és a kamara-előadásoknak van esélye. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ahogy ebben az évadban, jövőre is két kamara-előadást mutatunk be az eddigi egy helyett.

Jatszd Ujra Sam 1980px 116Pilnay Sára és Figeczky Bence / Fotó: Sipos Zoltán

Lassan közeleg az évad vége. Hogy látod az idei szezonotokat?  

Öröm volt, hogy a monodráma és kamaraszínházi fesztiválunk, a MOST FESZT idén már jubilált, tizedszerre rendeztük meg. Az előadásainkat szerette a közönség, a Farsang volt kicsit megosztóbb, a Kétely, a Hóhérok, a Nem félünk a farkastól, a Kalucsni és a Játszd újra, Sam! is egyöntetű sikerrel ment. Jövőre pedig már az önálló társulattá válás tízedik évfordulóját ünnepelhetjük.  

2024. május 3.

Az interjút Turbuly Lilla készítette.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu