Kutszegi Csaba: Mi együtt szívunk és együtt nevetünk

Loveshake -

…van ebben valami megható. Győző kiáll Juditért, Judit kiáll Győzőért. Korunk hősei ők, akik együtt szívják az életet.

Nem akarom megbántani Szabó Győzőt, mint ahogy Szabó Győző sem akarja megbántani a pincéreket. Bár a Loveshake előadásán a képzőművész-zenész-énekes-színészről kiderül, hogy szereti kioktatni a szerinte hibát vétett felszolgálókat, de a publikumnak kiszólva jelzi, hogy ha esetleg van pincér a nézőtéren, ne gondolja, hogy… Szóval, nem akarom megbántani Szabó Győzőt (ha esetleg olvassa e sorokat, ne gondolja, hogy… ), de a Loveshake-ről érdemes az elején leszögezni: a magamfajta színházfigyelőnek azért érdekes e kétszemélyes (+ 3 zenész) produkció, mert egy színész és egy celeb játszik együtt benne. És nem a Szabó Győző a színész.

rezes2Szabó Győző és Rezes Judit / Fotók: Horváth Judit

A színész a másik szereplő, Rezes Judit, Szabó Győző élettársa, gyermekének édesanyja. De celebekről szólván, rögtön tisztázni kell: celeb és celeb között óriási különbségek vannak. Szabó Győző például nem azok közé tartozik, akik teljesítmény nélkül lettek celebek, és akiket elhűlve néz az ember, amikor művészeti tematikájú események zsürorjaiként magabiztosan szakértenek. Nem, Szabó Győző különböző műfajokban rendszeresen és régóta teljesít, még azt is jogosan beleírhatja az életrajzába, hogy színészileg Katonaviselt ember, mint ahogy élettársa, Rezes Judit jelenleg is Katonaviselő.

A magamfajtának tehát azért érdekes a Loveshake, mert ez az előadás korunk kultúrafogyasztásának vagy inkább kultúra iránti érdektelenségének bár szakszerű és logikus, de szinte perverz manifesztuma. Ugyanis a színész magánélete, ha színpadon alakít az illető, (legalábbis engem) nem érdekel, a celebből viszont éppen csakis a magánélete az érdekes (már akinek), és kicsit sem az, hogyan színészkedik színpadon.

rezes1

Nos, a Rezes–Szabó élet- és előadópáros – új, hibrid műfajt teremtve – ezt a két világot operálja egybe. Az eredmény tényleg olyan, mint egy most korszerű elektromos-benzines hibridautó: ha megfelelő az akku töltöttségi szintje, az elektromos motor tolja a szekeret, amikor (hamar) lemerül, jöhet a benzines erőforrás (és akkor már a környezeti szempontok nem annyira érdekesek).

Viszont kétségtelen, hogy a két világ egy párban (és egy előadásban) is jól megfér egymással: a celebszegmens (nagyobb számú) rajongói kukkolói igényt kielégítő magánélet-prezentációt kapnak, a (kisebb számú) színházkedvelők pedig professzionális színészi játékot is élvezhetnek. És ez persze nem egy sima 2:1-praktika, nem úgy működik, hogy a celeb mindig csak celebel, a színész pedig furtonfurt magas művészetet teremt. A két dolog bizony egymásba csap, összegabalyodik, mint oly sok minden az életben is. Az előadáson rádöbbenek, hogy olyan csodálatos, fantasztikus világban élünk, amelyben az is előfordul, hogy a celeb (ideig-óráig) hitelesen átmegy színészbe, és az is megtörténhet, hogy a színész celebként viselkedik, például artisztikus feldolgozásban nyilvánosság elé tárja privát élete rejtett titkait.

rezes3

Egyébként is, van ebben valami megható. Győző kiáll Juditért, Judit kiáll Győzőért. Korunk hősei ők, akik együtt szívják az életet. És mivel ebből néhány metszetet énekelve-táncolva-anekdotázva elénk is tárnak – önmagunkra ismerve és átélve a párkapcsolatok buktatóit és felemelő pillanatait – velük szívhatunk mi is. Azt gondolom, a Loveshake-hibrid ennél sokkal többet embernek nem is adhat. Szóval azt, hogy kik-ki, ízlése és irányultsága szerint bármelyikük helyébe odaképzelheti magát, és együtt, velük…

Loveshake – Az élet összeráz

Színházi duett Rezes Judit és Szabó Győző igaz története alapján. Dramaturg: Enyedi Éva. Dalszöveg: Máthé Zsolt. Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter.

Koreográfus: Kurucz Sándor, Lehoczky György. Asztali zene: Sáry László.

Zongora, harmonika: Wagner-Puskás Péter. Dob, ütőhangszerek: Urbán Marcell / Kovács Norbert. Basszusgitár: Miskolczi Márk. Világítás: Pető József. Jelmez-asszisztens: Tóth Hajni. Produkciós asszisztens: Gerlóczi Judit. Producer: Kövesd Zsuzsa – Mediszin Produkció, Rezes Judit, Szabó Győző. Koproducer: FÜGE Produkció. Ruhák: NUBU. Munkatársak: Vajdai Vilmos, Kazimir Annamari, Ujvári Zsolt, Varga Zoltán, Szőke Dávid, Berkeczi Liliána, Horváth Judit, Szabó Márton István, Gerlóczi Gábor, Németh László, Mogyorósi Krisztina, Csillag Mano.      

Szereplők: Rezes Judit, Szabó Győző.

Hatszín Teátrum, 2018. január 21.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu