Turbuly Lilla: Sorskerekek

Színház- és Filmművészeti Egyetem: Füstös -

Nagy Henrik munkája útkereső, lehetőségeket kipróbáló, saját nyelv felé törekvő vizsgarendezés.

Lakatos Menyhért önéletrajzi indíttatású regénye a két világháború közötti időszakba, a szerző gyerek- és fiatalkorának Magyarországára visz el bennünket. Nem mintha az előadásba átemelt jelenetek egy része ne játszódhatna a mában: a szegény cigány családból származó gyerek iskolai hányattatásainak rajza például nagyon is ilyen. A felnövés-történet további stációja a főszereplő bekerülése egy másik cigány családba, ahol a többgenerációs együttéléssel, a hagyományok mentén mozgó és onnan letérő, kényszerpályára kerülő női életutakkal, szerepekkel is találkozik. Az utolsó kép (a regény lezárásához hasonlóan) a második világháborús deportálásokat idézi fel.

füstös2Hevesi László, Orbán Borbála, Barna Lilla és Ivaskovics Viktor / Fotók: Gálos Samu Mihály

A szereposztást tekintve fontos döntés, hogy a rendező a fiú/férfi főszerepet színésznőre, Messaoudi Eminára bízta. Nem mintha nem fordulna elő viszonylag gyakran, hogy vizsgaelőadásokban a másik nem bőrébe bújnak a színészhallgatók, itt azonban egy hangsúlyosan maszkulin közegben egy érzékeny, a környezetéből kilógó karakterről van szó, amelyről mégsem mondható, hogy feminin lenne, és a színésznő képes ezt a kettősséget érzékeltetni.  

füstös3Messaoudi Emina

A díszlet forgácslapokból készült téridomokból áll. Forgatásukkal, átrendezésükkel külső és belső tereket, kunyhót, iskolát stb. is jelezni tudnak. Meghatározó elem még a kerék, legyen az kerékpáré, vagy a javasasszony szintén biciklikerékből kialakított, piros fonállal körbetekert „sorskereke”. A rendezés játszik a kerekek surrogásával, a kerékpározásban megmutatható energiákkal, a fénnyel és a sötéttel. Ez nem mindig sikerül egyformán jól, vannak üresjáratok, lelassulások, amihez hozzájárul a kissé nehézkes térelemek rendezgetése is. De intenzív, szép pillanatok is akadnak, ilyenek a jelzésszerűen, mégsem finomkodóan megkoreografált szeretkezési jelenetek, vagy a családi „akolmeleg” megjelenítése. És az előadásból nem hiányzik a humor sem.

füstös1Barna Lilla

A negyedéves, fizikai színházi rendező – koreográfus szakos Nagy Henrik munkája útkereső, lehetőségeket kipróbáló, saját nyelv felé törekvő vizsgarendezés. Talán nem is készült el teljesen a premierre, legalábbis a színészeken érződött, hogy még nem mindenki lakta be teljesen a szerepét. Értéke az előadásnak, hogy tud közeget, hangulatot teremteni, és ennek a világnak a szereplői (ki jobban, ki kevésbé, de) plasztikus, hús-vér figurákká válnak. Ezúttal a főszereplő mellett a nők (a két, nagyon különböző anyaszerepet is játszó Orbán Borbála és a főhős szerelmét, valamint a javasasszonyt is alakító Barna Lilla) az emlékezetesebbek. Az előadás érdeme az is, hogy a regény el-, illetve újraolvasására ösztönöz. Ma éppen akkora szükségünk van rá, hogy többet tudjunk a cigányság történetéről, hagyományairól, mint a megjelenése idején, 1975-ben. Ha nem nagyobb.

Füstös

Lakatos Menyhért Füstös képek c. regénye alapján

Játsszák: Messauodi Emina, Hevesi László, Orbán Borbála, Barna Lilla, Ivaskovics Viktor, Baradlay Viktor, Gyulai-Zékány István.

Dramaturg: Komán Attila. Rendezte: Nagy Henrik.

Ódry Színpad, Padlás, 2019. május 6.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu