Varga Kinga: Amikor a fal adja…

KV Társulat: Pofon -

az áldozat azt szeretné, hogy legyen rá magyarázat, az elkövető pedig azt, hogy legyen rá mentség… De egyik sincs.

Nem árul zsákbamacskát a címmel és a témamegjelöléssel a KV Társulat, amikor is Pofonnak keresztelik a családon belüli erőszak, azon belül is a nőt bántalmazó tematikát feldolgozó előadásukat. Nem is jellemző a mellébeszélés Urbanovits Krisztinára és Száger Zsuzsannára, a több mint tíz éve működő társulat vezetőire, akiknek krédójuk, hogy előadásaikkal fontos társadalmi kérdéseket boncolgassanak – a groteszket segítségül hívva, lehetőleg „női szemüvegen” át.

pofon1Háda Fruzsina, Kárpáti Pál és Domokos Zsolt / A fotók forrása a Trafo fb-oldala

A Trafó klubterme a föld alatt szerencsére elég tág és jól meg van világítva ahhoz, hogy egy ilyen nehéz témát a nézők egy szűk kis térbe zárva is különösebb probléma nélkül be tudjanak fogadni. De nem is direkt módon szembesítik a publikumot a jelenséggel, hanem inkább elidegenítő elemekkel tálalják.

A tér, benne egy liftbelsővel szűkre szabja a színpadnyílást, ez sokszor rontja a látási viszonyokat. A különböző liftszintek kiírásai megmutatják, melyik „szinten” járunk a témában (otthon, hatóság, rendőrség, bíróság, kórház, média). Nincs igazi történetszál, és nincs hagyományos színházi szerep sem, a hat játszó között mégis körvonalazódik, hogy a törékeny, fiatal, szép nő, akit Háda Fruzsina alakít, az áldozat, és Hajduk Károly testesíti meg az elkövetőt: az élettársát brutálisan bántalmazó férfit. Az előadásból egyebek mellett kiderül: a fizikai bántalmazás nem egyenlő a lelkivel, viszont a kettő kéz a kézben jár. Mert mi másért akarna súlyos sérülései (eltört arccsont, cigaretta égette hegek a mellkason) ellenére a nő – maga elől is tagadva annak tetteit – hazamenni a férfihoz, ha nem egy nagyobb retorziótól való félelem miatt.

pofon6Száger Zsuzsanna, Domokos Zsolt,Kárpáti Pál, Háda Fruzsina, Urbanovits Krisztina és Hajduk Károly

Amikor fizikai bántalmazás történik egy kapcsolatban, az áldozat azt szeretné, hogy legyen rá magyarázat, az elkövető pedig azt, hogy legyen rá mentség… De egyik sincs.

Különböző jelenetekből rajzolódik ki a hozzávetőleges történetszál. Egy-egy rész ügyesen meg van rendezve, mások csak füzérszerűen csatlakoznak a nagy egészhez. A kezdő képben egy férfi részegen, kicsavart pózban próbál feltápászkodni (Domokos Zsolt), csak lassan derül ki róla, hogy nem áldozat, legfeljebb az alkoholé. Ez a jelenet például lazán kötődik a többihez. A kórházi jelenetben a bántalmazott nő kettős látását két orvossal és két nővérrel ábrázolják (akik egy-egy alakot jelenítenek meg). A rendőrök (Urbanovits Krisztina és Kárpáti Pál) becsöngetnek, elrettentő szörnymaszkban, késsel a kezében nyit ajtót Hajduk Károly és bántalmazott kedvese (Háda Fruzsina), aztán az elkövető lyukat beszél a rendőrök hasába. Az eszméletlenre vert nővel a háttérben (akinek csak belógó kézfejét látjuk), véres öklét maga előtt tartva magyarázza meg Domokos Zsolt, hogy ő csak kicsit túlreagálta, hogy nem volt kész a vacsora. Ezek az erős jelenetek domborodnak ki a füzérszerűen összerakott egészből.

pofon4Háda Fruzsina, Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsanna

A távolságtartó játékmód kevésbé adekvát a bírósági jelenetben, amelyben a gyerek (Kárpáti Pál) egyes szám első személyben számol be az anyja bántalmazása miatt nála kialakuló pszichológiai problémákról, de sikeresen ötvöződik a dokumentarista jelleg a színházi megoldással, amikor a hat színész felidézi a látható sérülésekre adott elképesztő magyarázatokat.

Hibrid érzés marad a végére. Hajduk Károly az utolsó jelenetben – mintegy kontrasztként – felsorolja, hogyan kell a feleségnek engedelmeskednie. Ezek talán a teljesítetlen rejtett elvárások, melyek miatt a bántalmazás történik? Felmerül a kérdés, hogy az alkotóknak vajon mi volt a szándékuk ezzel a lezárással. Egyszerűen rámutattak a hétköznapokra?

Pofon (KV Társulat)

Játsszák: Domokos Zsolt, Háda Fruzsina, Hajduk Károly, Kárpáti Pál, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina.

Író-dramaturg: Zsigó Anna. Látvány: Horváth Jenny. Zene: Csizmás András.

Produkciós asszisztens: Molnár D. Márk. Rendező: Kovács D. Dániel.

Trafó – Kortárs Művészetek Háza, 2020. október 14.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu