Turbuly Lilla: Micsoda nők!

Fabacsovics Lili – Bakonyvári Krisztina: FeLeMás / MáSzínház

A történet, amelyet megmutatnak nekünk, egy kései találkozásról szól, nagymama és unoka hosszú évekkel megkésett első fizikai találkozásáról, és arról a folyamatról, ahogy lélekben is közük lesz egymáshoz.

A Ráday utca és környéke tele van „titkos” színházi helyekkel. Úgy értem, kevesek által ismert kisszínházakkal: Kettőspont színház és spirituális ügynökség, Karaván Szobaszínház, MáSzínház. Ott kísért a Sanyi és Aranka Színház emléke is. (És persze, ne feledkezzünk meg a hozzájuk képest nagyobbacskákról sem: a Stúdió K-ról és a Pinceszínházról.) Esténként elszánt független színházrajongók érkeznek ide a város különböző pontjairól, beszívják őket a kapualjak, szétnéznek a lakásnyi DIY-terekben, és várják, hogy meglepjék őket.

Úgy képzelem, hogy a MáSzínház FeLeMás című előadása onnan indult, hogy Fabacsovics Lili és Bakonyvári Krisztina (a darabot ketten jegyzik, az előadást Bakonyvári Krisztina rendezte) megnézték a Ricsárdgír zenekar Éndalom című klipjét, benne is a dalt éneklő Pájer Alma Virágot, és a klip első néhány képéből megszületett a fejükben a sztori. Mert abban a néhány képben ott van Rozi néni, ott van a lánya, az unokája, meg az az önazonos energia, ami ezt az előadást áthatja.

felemásDemeter Orsolya és Szalontay Tünde / Fotó: Kovács Milán

A közénk beülő, velünk szóba elegyedő Rozi néninek (Szalontay Tünde) a makkos cipője és a piszkosfehérre mosott zoknija győzött meg először. Az unokáját, Ronit játszó Demeter Orsolyának a csibész mosolya, meg a hetykén odadobott igenjei és nemjei. Pedig akkor még nem is láttam őket táncolni Ricsárdgírre. A történet, amelyet megmutatnak nekünk, egy kései találkozásról szól, nagymama és unoka hosszú évekkel megkésett első fizikai találkozásáról, és arról a folyamatról, ahogy lélekben is közük lesz egymáshoz. A kicsit már amnéziás nagymamának (aki annak idején ellenezte, hogy a lánya megszülje a Down-kóros babáját) és az adottságaival hézagmentesen együtt élő unokának. Professzionális színészek játszanak itt együtt nem hivatásossal. A MáSzínháznak éppen ez az egyik jellegzetessége, ahogy írják: „értelmileg fogyatékos és tipikus fejlődésű gyerekek és felnőttek, önkéntes segítők és színházi szakemberek” dolgoznak itt együtt. És ez a közös munka legalább olyan fontos, mint a végeredmény. (A főszereplők mellett több kisebb szerepben tűnik fel Litauszky Lilla és Inoka Péter is.)

felemás2Litauszky Lilla, Inoka Péter, Demeter Orsolya és Szalontay Tünde / Fotó: Kovács Milán

Az út, amelyen Rozi mama és Roni járnak, egyszerre lelki út és egy sétálós városi road movie, amelyben hőseink ugyan elvesznek, de egymásra és magukra találnak. Kicsit talán lehetne finomítani a külső és belső tereket, valamint a jeleneteket elválasztó pakolászáson, de mindez mellékes. A lényeg az az életöröm és energia, amely Roniból átáramlik a nagymamába, de bőven jut belőle nekünk, nézőknek is.

És ha az ember arra a sok, jólfésült, de érdektelen előadásra gondol, amelyekből pár hét elteltével néhány kép is alig marad, még hálásabb ennek a kisebb érdességeivel együtt értékes, egyszerű és emberi előadásnak, amelyet odatehet a Ráday utcai kisszínházak emlékezetes estéinek képzeletbeli polcára.      

 

Fabacsovics Lili – Bakonyvári Krisztina: FeLeMás

Játsszák: Szalontay Tünde, Demeter Orsolya, Litauszky Lilla és Inoka Péter.

Zene: Ricsárdgír együttes. Látvány: Kovács Dorka. Rendezőasszisztens: Gazder Adél. Rendező: Bakonyvári Krisztina.

MáSzínház, 2023. január 21.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu